We kunnen niet zonder verhalen

We groeien als kind op bij sprookjes 
Mensen leven in en van verhalen. We kunnen niet zonder: we groeien als kind op bij sprookjes, mythen en sagen, volksverhalen, fabels, gelijkenissen, ontstaansgeschiedenissen, verhalen uit de bijbel en andere belangrijke levensbronnen. In veel families kennen we nog levensverhalen van onze voorouders: wat ze zeiden en wat ze deden. En zelf vertellen we aan vrienden en familie over onze belevenissen: het verhaal gaat door.

Veel verhalen dreigen te verdwijnen 
Veel verhalen dreigen echter te verdwijnen. Onze samenleving is gecomputeriseerd. De digitale snelweg vereenvoudigt en compliceert ons leven. Dus moeten we ons steeds vaker "onthaasten". Bijvoorbeeld door te luisteren naar "verhalen onderweg", uit andere tijden en culturen. En niet te kijken naar het computerbeeld, maar naar het beeld dat de verhalenverteller oproept. Om daarna weer verder te gaan zoals we gewoon zijn of … misschien toch even anders?

Het slaan van een brug tussen daar en toen en hier en nu
Het is de kracht van de verhalenverteller om zijn luisteraars mee te nemen naar een andere wereld en zo een brug te slaan tussen daar en toen en hier en nu.

loek