Een boeiende ervaring
Verhalen trekken me, telkens weer. En ik besloot voor de zoveelste keer dat ik er wat meer mee wilde doen, behalve door in bekende kring er wat mee te " prutsen". Want dat was het omdat ik niet wist hoe ik op een voor mij op een wat gemakkelijker manier goed een verhaal (na) kon vertellen. Tot dusver leerde ik verhalen uit het hoofd, oefende en oefende tot ik erover droomde en op het moment-suprême moest er geen woord verkeerd gaan of ik was volledig de draad kwijt.

Na een workshop bij Loek Boer (lees: één avondje!) weet ik nu hoe een verhaal in elkaar zit en hoe het gemakkelijker wordt om het op een eigen manier te vertellen. Natuurlijk, het oefenen blijft, maar niet meer zo op de letter.

Hilde Baarslag, Zwolle

     

Een ontdekking …
….om woorden tot zinnen en zinnen tot verhaal te maken! En dan ook dat verhaal te vertellen! De beginselen van deze kunst heb ik samen met een aantal andere mensen op een avond bij Loek Boer "geleerd". Het was zeer de moeite waard om te ervaren hoe je een verhaal opbouwt en weergeeft. Wat mij het meest bij bleef zijn de vijf fasen die je doorloopt om op die manier van beeld tot beeld te gaan: "een plaatje bij een praatje". Het is een zinvolle workshop en ik zal hierin zeker verder gaan.

Jansje Ruiterkamp, Bathmen

    
Uit Deventer
Vanuit het jeugdwerk van de Protestantse Kerk Deventer werd een workshop 'verhalenvertellen door Loek Boer' georganiseerd. Het leek me leuk om van die gelegenheid gebruik te maken. Ik doe namelijk zondags regelmatig de kindernevendienst in de Grote Kerk van Deventer. En bij het verhaal vertellen kan ik nog wel een handje hulp gebruiken! Vaak blijft het bij het voorlezen, of 'semi-vertellen' . We waren met een klein clubje mensen, eigenlijk erg leuk, zo is er veel tijd om aandacht te besteden aan elkaars werk en heeft Loek Boer de tijd om eens een klein uitstapje (echte vertel- voorbeelden!) te maken. Onder het genot van een hapje en een drankje vertelde hij ons over zijn manier van het verhaal onthouden. Het verhaal dat je wilt vertellen moet opdelen in 5 stukken (volgens de 5 momenten van Aristoteles) en van elk stuk maak je zelf een tekening. Eenvoudig gezegd ga je aan de hand van die tekeningen je verhaal vertellen. Weg boek! De eenvoud van de techniek en de creatieve manier om een naar een verhaal te kijken maakt dat je denkt, dat kan ik straks alleen ook wel. Dat is wat je moet hebben na zo'n middag! Het enthousiasme dat Loek de hele middag laat zien en horen maakte ons ook enthousiast en maakte dat we mogelijkheden zien het ook zelf te kunnen.
Wil je zelf ook makkelijker verhalen echt kunnen vertellen, zonder boek of blaadje in de hand, dan moet je beslist eens een workshop bij Loek gaan doen!

Cornelie van Dorp, Deventer